2018 Oliebollen Regatta Zeilvereniging Zuidlaardermeer

n het weekend van 17 en 18 november 2018 konden de omstandigheden om te zeilraces niet beter zijn, met veel zon, een heerlijk bries en mooie golven. Er waren dan ook steeds 3 gevulde startvelden op het water te zien, met viertien Olympia Jollen, een veld met een OK-Jol en een Europa Jol samen met 6 Finn Dinghy’s en als laatste veld de statige 2 mans Sailhorse met 6 bemanningen aan de start. Van de laatste waren de meeste gastzeilers van Zeilvereniging VWDTP aan het Paterwoldse meer.

Op zaterdagochtend werd de sfeer gezet met koffiegeur en brandende openhaard en veel bijpraten tussen zeilvrienden en concurrenten. De Zondag was dat niet anders maar de koffiegeur werd aangevuld met Oliebollengeur. Beste Krentebollen! En de kleedkamer is gegarandeerd 100 jaar termietenvrij want blijkbaar werden ze daar vlakbij gebakken…

Met enkele Duitse gasten op de minicamping was het hele weekend een gezellige boel, en de zon deed zo haar best dat enorm lange terrasbank geheel gevuld was, in de luwte, dat wel. En waar de wind soms fris was, bleek de Snert & Boerenkool van Renzo en Keukenteam de zeilers prima op temperatuur te houden. 

De Oliebollen zeilraces werden gestart met een korte palaver met uitleg van regels en wedstrijdbaan. Kort bleek zo kort dat zelfs tijdens de race het parcours niet duidelijk was bij de beginners. Maar ook oudgedienden maken foutjes, zie het O-Jol race verslag hieronder! En daarmee zijn we bij de wedstrijden zelf. Maar niet voordat gezegd is dat onder leiding van Rick Klok een toffe baan was uitgezet. De jury met ondersteuning van DTP onder leiding van Anton Wachter (ZZ) was steeds streng maar rechtvaardig. De ZZ rescue boten, versterkt door Wotto van zeilschool de Bloemert (dank daarvoor!), zorgden prima voor de veiligheid.

Bij de O-Jollen was Thies Bosch (Nederhorst) dominant in het 14 koppige veld en liet zoals een regerend EU kampioen betaamt 4 maal als eerste op de finish toeter drukken. Door strak en nauwgezet te varen wist Melle Heerlien (Sappemeer) op te klimmen van een 4e plaats op de eerste dag tot 2e plaats bij het slot. Ook omdat Wim Bijlsma (Assen) het podium te hoog vond en van schrik een raceboei verkeerd om nam en daarmee als 5e eindigde. Jeroen Nijbrug uit Sappemeer en Frieso Por waren op beide race dagen aan elkaar gewaagd, met Jeroen net dat tikkie meer en zij eindigden als 3e en 4e.! In het middenveld waren diverse mensen aan elkaar gewaagd en dat levert altijd heftige strijd, zelfs met wat schade, wat wel te betreuren is. Fred Scholte, met zijn achtenswaardige leeftijd, tarte de golven en zeilde beide dagen een prima race. Maar ook testte hij zijn droogpak door in de haven te kukkelen! Desgevraagd of dat niet heel koud was meende Fred: “niet op gelet, was druk bezig eruit te klimmen!” Dat zijn mannen.

En genoemd mag worden dat als enige dame Janny Oosten met O-575 op de 8e plaats tussen deze mannen wist te eindigen. Mooie races en resultaten en bovendien werden alle O-Jol zeilers getrakteerd op de mededeling dat het Open Nederlands Kampioenschap Olympia Jol (ONK O-Jol) zal worden georganiseerd door ZZ en wel op het Zuidlaardermeer, ergens mid oktober 2019, u zult er meer van horen.

De Finn Dinghy had een voor ZZ sterk startveld met twee opmerkelijke zaken: maar liefst 5 ZZ Finn piloten en de 3e vrouw in Nederland in een Finn bij ZZ. De Zeilvereniging is maar liefst 90 jaren jong werd uw verslaggever ingefluisterd, en dan al een dame in de Finn! Het moet niet gekker worden, maar felicitaties voor ZZ met een vloot rijker en complimenten voor de Finnster in kwestie, Arien Storm (Tripscompagnie). “The Finn Dinghy is male biased” zegt het Olympisch Commitee, niet zo erg bij ZZ mogen we toevoegen. En wie weet volgen er meer.

Op beide dagen werd scherp gestreden door de Finn toppers waarbij opmerkelijke stijl verschillen te zien waren, van uitgebreide rek-strek-hang bewegingen tot stil rechtop zitten als een Amazone te dressuur rijpaard. Er zijn ook die menen te mogen pompen of rollen zonder dat de speciale vlag daarvoor is gehesen (die al wel klaar hing!) en Marcel W. (Zuidlaren) kreeg samen met de snert een verbod om weer te roeren met het zeil. Gelukkig was roeren in een 2e bakje snert wel toegestaan!

Helaas voor Gert Heerlien werd eeuwige Oliebollen roem weggeblazen door kapotte tuigage met een DNF als gevolg in race 1 en 2e eindklassering. Tony Mulder (Sappemeer) was in alle races attent en daarmee ruim winnaar bij de Finn. In een oude dame met houten spanten
/lattenbouw van 1952 en na bijna 30 jaar niet te hebben gezeild pakte met 1 punt achterstand Jan ten Hoeve de derde plaats. En zonder tape was dat niet gelukt want de Finn bleek lek na dag 1 met een plens water tussen de spanten. Bejaarden moet je misschien niet in de vrieskou leggen 😉 Opgemerkt mag worden dat Gerard Groothuis met relatief weinig ervaring zich nadrukkelijk meldt in de strijd om de ‘braggin rights’ zoals dat in de zakenwereld heet met feitelijk slechts 3 punten achter op zilver in de eindrangschikking.

In dit tweede startveld streed Karola Kruijer in de Olympische damesklasse Europe Dinghy en duidelijk te zien was haar nadeel in zeil-oppervlak voor de wind, terwijl aan de wind Karola steeds weer snel dichterbij kwam en Finnen inhaalde. Sybren Hornstra in de design OK-Jol, ook een oude olympische bekende klasse, had soortgelijke avonturen.

Het derde veld was exclusief Sailhorse met 6 bemanningen op zaterdag en 5 op zondag aan de start. Zondagochtend moesten de dames en heren eerst de boten ijsvrij maken terwijl de steiger wit bevroren was. Vanaf het startschip waren de boten vol voor de wind te zien met strak bollende spinakers in de lage felle zon: een ware lust voor het oog. Terwijl de schippers diverse keuses maakten in rak richting en ook op verschillende plekken op het Zuidlaardermeer zoveel mogelijk wind zochten bleek bij de eindstreep steeds enkele meters verschil. De einduitslag is dan ook soort lagere school rekentafel met her en der een foutje 😉 Ton Bouchier en bemanning scoorde perfect en pakt de Gouden Oliebol, de Zilveren gaat naar Hans Keulen c.s. terwijl Luuk Feenstra en Thomas Uilkema elk 15 punten pakten en daarmee elk een kwart Bronzen Oliebol krijgen, de bemanningen meedelend 😉 Marilou Rugge cs en Cees Reinders cs op 5e en 6e plaats maken de Sailhorse vloot compleet. Er werd gefluisterd dat de schippers steeds dichter bij elkaar komen en de rekentafel uitkomst wankelt … een goede belofte voor het 2019 zeilrace seizoen!

De tweedaagse Oliebollen Regatta werd in het Clubhuis en op het terras ervoor uiteraard besloten met een zak oliebollen en banketstaaf namens ZZ en flacons ruitenwisservloestof. Maar daartussen natuurlijk ook de nodige glaasjes bier als koelvloeistof want ondanks het jaargetijde was het een verhitte strijd in prima en gezellige omstandigheden. Voor de meeste zeilers was de ZZ Oliebollen race het einde van het zeilseizoen en gaan de boten onder dak of zeil.

Marcel W. (Zuidlaren)

Ze zouden moeten weten hoe fijn zeilen is … maar misschien wordt het meer dan te vol!