Verslag ZZ Cup – ONK Sprint O-Jol

Op een van de mooiste meren van Nederland, en het Zuidlaardermeer is trots op de Natura 2000 status, kon afgelopen weekend 1 en 2 juni worden bekeken hoe natuur en topsport hand in hand gaan. Op het volle meer organiseerde ZZ het Open Nederlands Kampioenschap O-Jol Sprintraces.

Deze vorm van wedstrijdzeilen is nieuw voor de O-Jol klasse en de races waren snel en kort.  Een zeilrace duurt een uur maar bij sprint wordt de baan over het water zo kort uitgelegd, dat een hele race binnen het kwartier klaar is. Hierdoor kunnen veel starts gemaakt worden.

Hoewel de Sprint wedstrijdvorm nieuw is, de O-Jol is dat zeker niet. De boot is ontworpen voor de Olympische Spelen van 1936en dat dit type boot nog steeds actueel is blijkt uit het fikse aantal O-Jol zeilende leden bij ZZ en de meer dan 500 internationaal geregistreerde O-Jol zeilers.

De ONK O-Jol 2019 kende 38 deelnemers, met 1 vrouw en de oudste deelnemer 83 jaar. Veel van de deelnemers waren vrijdag reeds aanwezig en de regatta liep door tot de zondagmiddag.
Met steeds 12 boten in een groep aan de start per race zijn na korte tijd alle boten onderweg. Het is voortdurend spannend, zowel door het positioneren bij de vele starts, volle velden als het positiespel en – gedrang bij de boeien.

Op de zaterdag was het weer schitterend maar de wind moeilijk. Grote veranderingen in sterkte en richting maakt het moeilijk voor de wedstrijdleiding iedereen gelijke kansen te geven en de baan moest dan ook een aantal keren verlegd. Later op de middag besloot de leiding zelfs de race af te vlaggen vanwege te grote windveranderingen. De opgeschoven races zijn vroeg in de ochtend van de zondag gevaren. De hele dag was er een fantastische wind en de sfeer was nog beter. Met rukwinden tot 6 BF werden de zeilers op de proef gesteld. Bij terugkeer in de haven van de 38 boten was duidelijk te zien dat menigeen diep was gegaan in het hangen en trekken op en aan de boot. Zeilen op dit NK niveau is dan ook topsport.

Op het ONK Sprint O-Jol zijn drie finale poules samengesteld. In de Brons finale werd de Duitser Herbert Rubsamen derde, Bouwe Bouma tweede en eerste was Walther Hesselink. De Zilver competitie kende als derde Jan Lalleman, tweede werd de Duitser Detlef Munke en als eerste mocht Ward Boersma de laueren ontvangen. Deze was zo trots dat de blaadjes ervan glommen.

Nederlands O-Jol Sprint kampioen 2019 is geworden Thies Bosch met slechts 29 punten, hij won maar liefst 5 van de 13 races. Op de tweede plaats vinden we de Duitser Jurgen Alberty, met slechts 1 punt meer. Als derde mocht Joop de Jong met 34 punten het podium beklimmen.

Bij de sluiting van de regatta werd bekend gemaakt dat ZZ de Nederlands Kampioenschappen O-Jol 2019 zal organiseren (september) en hiervoor worden nog meer zeilers verwacht. Ook dan, zoals afgelopen weekend, kan het publiek gratis de wedstrijden meemaken vanaf het mooiste terras in Groningen, pal voor het Clubhuis aan de Meerweg, met uitzicht over het gehele Zuidlaardermeer.