Uitslagen ZZ Cup O-jollen

Deze keer hebben we extra lang van het terras en elkaar kunnen genieten want de wind liet het er zaterdag overdag geheel bij zitten. Na een tijd uitstel op de wal kwam het voorstel om de wedstrijden te verplaatsen naar de avond. Na het bord chinees. De voorspelling was dat er dan wel een goede wind zou komen. Na een administratieve handeling om de wedstrijdbepalingen te mogen aanpassen kon er daadwerkelijk in de avond gevaren worden. Niet iedereen had er op gerekend dat er nog laat gevaren zou worden en sommigen hadden daarmee een dubbele afspraak. Ondanks dat niet iedereen mee kon doen vanwege die afspraak stemden ze wel in met de aanpassing en dankzij die sportieve houding konden er na 19:00 uur toch nog twee wedstrijden gevaren worden. 

In de middag nog met een grote groep in het clubgebouw de kwalificatie van de Grand Prix van Oostenrijk zitten kijken. Max op pole position. Ook leuk om dat eens met een ander gezelschap dan gewoonlijk mee te maken.

De wind was daadwerkelijk aangetrokken tot ongeveer 6knopen en was redelijk stabiel. Geen windgaten en altijd druk in het zeil. Jan ten Hoeve was ondanks een wat rommelige start toch als eerste bij de bovenboei en liet zich niet afleiden door Thies, die als tweede boven kwam en dacht dat hij wel een rondje mocht afsnijden en direct naar de beneden boei vertrok in plaats van naar de gijpboei.

Veel te vroeg werd Thies op andere gedachten gebracht door sportief geroep van Jan dat Thies toch echt een hogere koers moest gaan sturen. Uiteindelijk zeilde Thies naar een derdeplaats, achter Luut de Zee. Joop de Jong vierde en de goed zeilende Arno Start netjes vijfde.


De tweede wedstrijd was een eenvoudige overwinning voor Thies gevolgd door Jan ten Hoeve.
Light wind flyer Max Visser liet al zien dat hij iets van plan was en sloot als derde aan. Vierde werd oosterbuur Mike Kluin in zijn GER 554 die pas zijn tweede wedstrijd in een Olympiajol zeilde. Maar aan zijn zeilen is goed te zien dat hij veel ervaring heeft en weet wat hij doet.

Voor zondag was de eerste start vervroegd naar half tien. Het werd een dag met fantastisch zeilweer. Weer ongeveer 5-7 knopen maar die werd steeds een heel klein beetje sterker. Soms was het zelfs nodig om met het lijf buiten de romp te hangen. Zonnetje erbij en temperaturen rond de 20 graden. Eigenlijk was het jammer dat er maar drie races waren. Maar dat was zo afgesproken.

De wind draaide ietsje meer dan op zaterdag maar het was voor het comité niet nodig om met de boeien te slepen. Het ging allemaal goed. Op sommige kruisrakken was de stuurboord slag wel behoorlijk wat langer dan de bakboordslag en dat maakt het voor de zeilers die een iets minder goede start hebben lastig om naar voren te zeilen.Vraag dat maar aan Thies, om er één te noemen.

Max volgde de eerste wedstrijd het voorbeeld van zijn naamgenoot Max Verstappen en ging voor pole position. Een subliem gevaren wedstrijd zorgde er voor dat hij voor iedereen de finish over ging. Natuurlijk gevolgd door de nauwelijks af te stoppen Jan ten Hoeve. Derde werd Wolfgang Hofener, die een wat mindere zaterdag kende, gevolgd door Joop en Jan van Amerongen. 
De vierde wedstrijd was weer een prooi voor Jan ten Hoeve, nu gevolgd door Wolfgang, Joop, Onno en weer Jan van Amerongen.

Doordat er wisselende uitslagen gevaren werden was het niet goed duidelijk wie waar stond in het klassement. En zoals vaker bleek, maar nu pas bij de prijsuitreiking, zou de laatste wedstrijd bepalend zijn voor de eindrangschikking.

Thies won vrij eenvoudig de laatste wedstrijd en maakte daarmee zijn twee middelmatige uitslagen van de zondagochtend weer goed. Jan ten Hoeve zeilde bekeken en relaxt naar een tweede plaats, kort gevolgd door Joop en weer Wolfgang Hofener die zijn mindere zaterdag dus goed maakte.
Vijfde werd Luut. Max had na de mooie eerste plaats in de volgende twee wedstrijden iets meer tijd nodig om de finish te halen.

Omdat er niets bekend was gemaakt over de uitslagen was de prijsuitreiking spannender dan gemiddeld. Van Jan ten Hoeve wisten we zeker dat hij gewonnen had. Buitengewoon goed gezeild met zijn door hem zelf verbouwde Linnekuhl met Needlespar mast. Dat toont maar weer dat ook oudere boten gewoon vooraan mee kunnen doen en zelfs met overmacht winnen. Nou kan Jan natuurlijk ook wel aardig zeilen en zit hij niet voor het eerst in een Olympiajol. Maar toch, proficiat!

Door constante uitslagen te varen was het Joop die voor de iets wisselender zeilende Thies de tweede prijs mocht ophalen. Thies werd op 1 punt gevolgd door Wolfgang Hofener en kort daarachter Max Visser. Het bleek dus heel close voor de tweede plaats en daarachter. Daarmee waren de prijswinnaars bekend.

Maar dat gezegd hebbende, iedereen die er bij was en mee heeft kunnen varen was een winnaar. Het was gezellig op de wal en perfect op het water. Goed georganiseerd, zowel op de wal als op het water. Het comité op het startschip heeft het prima gedaan. Vlot doorstarten na een race en prima te zeilen banen van de juiste lengte. Top! 
Friso Por bedankt voor alle moeite. Goed gedaan en goed gereageerd op de weersomstandigheden.

Iedereen kon op tijd naar huis om de Grand prix te kunnen kijken! Spoiler alert—Max Verstappen zou na pole positionook de race winnen…..