Zeilen met de K-Klasse

K-klasse is een eenheidsklasse

Het K zeiljacht is een eenheidsklasse onder de radiografische zeiljachten.

Jachtbouwer Theun Hoogmoed is de technisch ontwerper van het zeer fraai gelijnde model, wat verder qua zeilplan is uitgewerkt door internationaal wedstrijdzeiler Lion Charmant, die ook de K klasse in productie heeft genomen.

Het doel voor het ontwerp was een radiografisch bestuurbaar jacht te maken waarvan maten en constructie goed omschreven zijn in klasse voorschriften. Het accent van de K klasse ligt op het zeilen dan wel het wedstrijdzeilen. Het ontwerp is erop gericht dat het eenvoudig is op en af te tuigen.

Kenmerken

Het K jacht heeft een prachtig gelijnde romp van 1.90 meter lang met een zeiloppervlak van bijna 1 meter. Als een K jacht op z’n kiel staat is de totale hoogte 2.60 meter. Het jacht weegt 18,5 kg waarvan de kiel 12 kg voor z’n rekening neemt De romp is van polyester gebouwd volgens de hand lay-up methode, gelcoat in RAL kleur en twee lagen glasmat. Op de romp zit een teak of mahonie dek naar keuze. De zeilen zijn vervaardigd van 2,99 o.z. Polycoat van Contender. De zeilen worden gesneden m.b.v. een computergestuurde snijplotter. De jachten zijn allemaal aan klasse voorschriften gebonden, die bestaan uit een materiaalomschrijving en een 63-tal meetpunten waaraan ieder jacht moet voldoen.

Al deze meetvoorschriften zijn opgenomen in een overzichtelijk boekwerk. Gezegd kan worden dat er geen onderlinge verschillen zijn tussen de jachten, zodat trim en het wedstrijdinzicht de belangrijkste factoren zijn voor het behalen van een goed resultaat.

K-Klasse bij ZZ

Bij ons op het Zuidlaardermeer hebben we nu een vloot van meer dan 15 K Jachten die geregeld met elkaar in competitie gaan.

Dit doen wij bij alle westelijke, en zuidelijke windrichtingen bij Paviljoen de Rietzoom, echter bij een Oostelijke wind kunnen we terecht bij de Zeilschool van het zuidlaardermeer aan de kant van de Bloemert.

De start is dan om 12,00 en dan proberen we minimaal 10 wedstrijden te zeilen.

Hier even wat beelden.